En olisi ikinä uskonut, että Suomen kansalaisuuden hakeminen voisi vaatia näin pitkää pinnaa


Tämä blogitauko tuli kyllä aivan puskista, minulle itsellenikin. Siispä heti ensialkuun - anteeksi radiohiljaisuuteni! Se rikkoutuu juuri nyt.

Haluan nimittäin tulla inisemään sanomaan sanasen siitä, millainen prosessi Suomen kansalaisuuden hakeminen on. Uskaltaisin nimittäin väittää, että vaikka blogini lukijoista myös expateja ja paluumuuttajia löytyy, suurimmalle osalle lukijoista Suomen kansalaisuuden hakeminen ei ole varsinaisesti ollut tapetilla.


Kuinka sen Suomen kansalaisuuden sitten saa?

Alkuun lienee hyvä aloittaa parilla faktalla. Suomen kansalaisuuttahan voi siis hakea monen eri polun lopputuloksena. Meillä mies hakee kansalaisuutta pohjautuen avioliittoon Suomen kansalaisen (eli meikäläisen, raukkaparka...) kanssa. Toisin sanoen, tämä tarkoittaa muutamien kriteerien täyttämistä:

 • hyväksytty kielikoe (YKI) suomeksi tai ruotsiksi
 • neljän vuoden yhtäjaksoinen asumisaika Suomessa

Ja tietysti muitakin seikkoja - nuhteettomuutta, jonkinlaisia tuloja, ja sen sellaista. Tavallisella ihmisellä, joka avioliittoonsa nojaten hakee kansalaisuutta, läpäisty kielikoe ja täyttynyt asumisaika kuitenkin ovat ne avainasemassa olevat asiat.

Me olemme (mies on) olleet varsinaisia mallioppilaita. Olemme (mies on) kirjanneet ylös jokaisen ulkomaanmatkan päivämääriä myöten, olemme (mies on) dokumentoineet kaikki tärkeät paperit ja varmistaneet (mies on), että kaikki kriteerit täyttyvät.

Mutta sitten.


Mistä ihmeen päivästä lukien se asumisaika sitten lasketaan?

Kipitän omatoimisesti (kerrankin!) Migrin sivuille ja alan selvitellä asiaa. Mies on lentänyt Suomeen kesäkuussa 2015 jäädäkseen tänne asumaan, tahtomme ilmaisimme heinäkuussa 2015. Olisikohan virallinen muuttopäivä siis toinen näistä kahdesta?

Olen kuullut äärimmäisen huonoa palautetta Migrin puhelinpalvelusta, joten päätän avata Kamu Chatboxin, jota Maahanmuuttovirasto auliisti minulle ehdottaa. Höpötän ummet ja lammet vain tajutakseni, että vastapelurinani on botti. No, onneksi botti sentään ohjaa minut ystävällisesti aivan oikean ihmisen pakeille.

Vaan kattia kanssa, koko Kamu Chatbox ottaa ja kaatuu ja pääsen aloittamaan koko ruljanssin alusta. Tällä kertaa yritän oikoa mutkia ja pyytää asiakaspalvelijaa suoraan avukseni - mutta ei. Kun sellaisia ei heillä kuulemma ole chatin päästä tavattavissa! Selvä se, minneköhän lie ovat parissa minuutissa kadonneet...

Päivitän sivun ja aloitan alusta. Tällä kertaa saan livahdettua botin valvovan silmän alta asiakaspalvelijan luokse johtavaan virtuaaliseen jonoon. Olen ensimmäisen ja toisen keskustelun ärsyynnysmainingeissani ottanut myös puhelimen kouraani. Neljä ensimmäistä soittokertaa katkeavat, ennen kuin ehtivät alkaakaan - puhelinpalvelu on niin ruuhkautunut, etten pääse edes jonottamaan. Viidennellä kerralla pääsen jo jäämään jonon jatkoksi!

Aikaa kuluu ja kuluu. Puhelimen näytölle on jo pyörähtänyt reilut 20 minuuttia siinä vaiheessa, kun Kamu Chatboxiin ilmestyy uutta tekstiä. Hei, mua ei sittenkään oltu unohdettu!

En kuitenkaan ollut osannut odottaa sitä, että Maahanmuuttoviraston vastaus saisi veren vain kiehumaan entisestään.

Miten - siitä jatkan huomenna, tähän samaan aikaan.

Stay tuned!

10 kommenttia

 1. OMG! Kuulostaa jotenkin ihan hirveän monimutkaiselta ja kimurantilta. Toisaalta myös olen kuullut, että asiointi juuri "näiden tahojen" kanssa vaatii todella pitkää pinnaa ja lehmän hermoja. Vihaan itse noita chat-palveluita koska niihin yleensä vastannut henkilö ei osaa kuitenkaan neuvoa sinua tai löytää ratkaisua ongelmaasi. Pahimmassa tapauksessa jäät vain roikkumaan jonnekin bittiavaruuteen kun hän alkaa selvittämään asioita ja sitten yhteys juuri yhtäkkiä katkeaa.

  Tsemppiä ja jään mielenkiinnolla odottamaan tälle tarinalle jatkoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se! :( Tuo puhelinpalvelu Migrille on vielä kammottavampi - ihan jo siksi, että lyövät tosiaan surutta luurin korvaan heti, jos ei heidän mielestä voi jäädä edes jonottamaan. Hohhoi! Silloin neljä vuotta sitten kun oli koko homma levällään (ensin auton ja muuttotavaroiden rahti Suomeen, tullaukset, auto Suomen kilpiin, miehelle oleskelulupa...) puhuttiin, että onpahan vähäksi aikaa papereita pyöritelty. Mutta en mä olisi uskonut, että se aika menee näin nopeasti ja taas saadaan vääntää Migrin kanssa. Argh!!

   Ja kiitos! <3 Mie just postasin jatkoa. ;)

   Poista
 2. Oi, ei oo kyl helpoks tehty! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. No jo on hankalaksi tehty! Innolla odotan jatkoa! 😵

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! :( Jatkoa löytyy - postasin ihan hetki sitten! <3

   Poista
 4. Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa. Tsemppiä prosessiin!

  VastaaPoista
 5. Huhhuh, mikähän siinä kestää...! :O On kyllä tehty vaikeaksi tuo homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ollut kieltämättä aivan käsittämätöntä. :( Täytyy toivoa, että loput tästä ruljanssista sujuis edes suht koht ongelmitta!

   Poista