Suhde ulkomaalaisen kanssa — mitä odottaa (kun odotat puolisoasi kotiin)

Suhde ulkomaalaisen kanssa voi olla aika ihanaakin. <3

Suhde ulkomaalaisen kanssa — kuinka ihanan eksoottista ja erilaista! Tai niinhän sitä ainakin voisi luulla. Mutta oletko ajatellut sitä, millaisia karikoita transnationaaliset parit joutuvat väistelemään matkalla kohti tasapainoista, yhdenvertaista suhdetta?

Vaikka kahden eri maassa syntyneen ihmisen rakkaustarina kuulostaisikin niin ihanan romanttiselta ja täydelliseltä, se harvoin on sitä — ainakaan heti ensialkuun. Suhde ulkomaalaisen kanssa vaatii pitkää pinnaa, loputonta ymmärrystä ja tahtoa onnistua. Se vaatii monia itkuja ja onnenhetkiä, vahvaa luottamusta tulevaisuuteen.

Mitä siis odottaa (silloin, kun odotat ulkomaalaisen puolisosi kanssa yhdessä aloilleen asettumista)?


Valmistaudu siihen, että tunteet kulkevat vuoristorataa

Monet monikulttuuriset parisuhteet alkavat kaukosuhteella. Kaukosuhde on samalla kertaa yksi elämäsi hirveimmistä, mutta myös kauneimmista kokemuksista. Joka toinen päivä olisit valmis maksamaan itsesi kipeäksi ylihintaisista lennoista vain, jotta saisit viettää aikaa paremman puoliskosi kanssa — joka toinen päivä taas mietit, onko tässä edes mitään järkeä.

Ja on, on siinä.

❤ Lue myös ❤

Ole kärsivällinen

Uskaltaisin väittää, että suhde ulkomaalaisen kanssa ei koskaan ole helppo tai yksiselitteinen. Monesti suhde ulkomaalaisen kanssa vaatii pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä jo siksikin, ettet pysty vaikuttamaan moniin asioihin itse. Jos kuvittelet esimerkiksi voivasi hoputtaa virkailijoita puolison oleskelulupaperosessissa, unohda koko juttu — ei Maahanmuuttovirastoon nimittäin oikein tahdo edes saada yhteyttä.

Älä oleta mitään

Kaikki amerikkalaiset rakastavat kurpitsapiirakkaa samalla tavoin, kuin venäläiset vodkaa? Ei välttämättä. Ulkomaalainen puoliso opettaa sinulle huomaamattaan omaa kulttuuriaan paljon syvällisemmin, kuin olisit osannut uskoakaan — valmistaudu siis heittämään monet uskomukset suoraan romukoppaan.


Suhde ulkomaalaisen kanssa on yksi, suuri yllätys

Yllätykset ovat osa monikulttuurisen suhteen arkea, vielä vuosien jälkeenkin. Vaikka yhteinen kieli löytyisikin, se harvoin on ainakaan molempien äidinkieli — ja jo se on omiaan aiheuttamaan turhautumista. Myös kaukosuhteen aikaiset aikaerot, takkuileva internet ja samassa maassa asuttaessa kulttuurien yhteentörmäykset vaativat sen, että maltat silloin tällöin vetää syvään henkeä — joskus jopa kahdestikin.


❤ Lue myös ❤


Ymmärrä, että tulet aina ikävöimään jonnekin

Jos asutte puolison kotimaassa, tulet todennäköisesti ikävöimään Suomea ja suomalaisuutta. Jos taas asutte Suomessa, olet hyvin todennäköisesti onnistunut ripottelemaan palasia sydämestäsi myös puolisosi kotimaahan ja ikävöit sinne. Myös lentokentät aiheuttavat sekalaisia tunnereaktioita kaukosuhdeaikojen jäänteinä.


Tulet turhautumaan, lukemattoman monia kertoja

Jos olet tapaillut vain suomalaisia miehiä, ei tämä tilanne todennäköisesti ole sinulle kovinkaan samaistuttava. Mutta varmasti kuka tahansa ulkomaalaisen kanssa pariutunut voi allekirjoittaa sen, kuinka ihanaa olisikaan voida riidellä suomeksi! Tai ylipäänsä ilmaista suuria, vahvoja tunteita äidinkielellään, tunnekielellään. Vaikka vieras kieli olisikin vahva, jotain tuntuu jäävän puuttumaan.

Suhde ulkomaalaisen kanssa on syyllisyyttä

Jompi kumpi, jos eivät peräti molemmat, transnationaalisen parisuhteen osapuolista on aina poissa kotoa. Poissa tutusta, turvallisesta. Jää paitsi ystäviensä ja perheenjäsentensä tärkeistä merkkipäivistä ja joutuu tyytymään ikävissään videopuheluihin ja postitse lähetettyihin paketteihin. Syyllisyys seuraa aina mukana.

...Mutta se on myös lukuisia ilon ja onnen hetkiä 

Omakohtaisesta kokemuksesta sanon, että tämä parisuhteeni on aivan erilainen, kuin yksikään aiempi. No, enpä olen yhdenkään aiemman kanssa naimisiinkaan päätynyt, mutta mutta... Olen oman ulkomaalaiseni kanssa saanut kokea lukemattoman monia onnistumisia ja iloa. Olemme hitsautuneet tiiviimmin yhteen siksi, ettei mikään ole ollut itsestäänselvää tai helppoa. Olemme joutuneet opettelemaan tuntemaan toisemme aivan erilaisella tavalla, joka on haastanut vuoroin meitä kumpaakin. Ja juuri siksi tämä on niin erityistä. Niin erityisen ihanaa!


Olisiko suhde ulkomaalaisen kanssa sinusta ihana, erilainen kokemus vai kenties liian haasteellinen ajateltavaksi?

Ihanaa sunnuntaita! 

20 kommenttia

  1. Itse en ole koskaan ollut suhteessa ulkomaalaisen kanssa, mutta olen juuri näitä mainitsemiasi sudenkuoppia pohtinut - ehkä suurimpana juurikin tuota yhteisen äidinkielen puuttumista ja siten tunteiden ilmaisemista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan, että mie mietin tuota asiaa paljon itsekin aikanaan. Jännä kuitenkin, miten oma kielitaito kehittyy ja kun toista oppii tuntemaan, osan niistä tunteista ja hetkistä pystyy tulkitsemaan ihan sanoittakin <3 :)

      Poista
  2. Ihana ja tosi mielenkiintoinen postaus! Itse en ole koskaan seurustellut ulkomaalaisen kanssa, mutta mm. turhautumista voi tuntea hyvinkin helposti myös suomalaisen kumppanin kanssa 🙈 Toki se on varmasti hyvin erilaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, pakko myöntää että hekottelin ääneen tuolle suomalaisen kumppanin kanssa turhautumiselle! :---D Tottahan se kyllä on, ettei mikään näistä asioista varsinaisesti sitä katso, että eri passit pitäisi löytyä, hehe :-D

      Poista
  3. Mielenkiintoinen postaus! Mun mies on Pakistanista, joten tuttuja juttuja nämä kaikki pointit :'D Varsinkin toi sunkin mainitsema pitkä pinna on avainasemassa. Ja keskustelutaidot molemmin puolin! Jos puhuminen kaikkein vaikeimmistakin asioista ei onnistu tällasessa suhteessa, niin hankalaksi menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Sini <3 Miusta on aina hauska päästä lukemaan muiden monikulttuuristen parien arjesta ja kokemuksista :)

      Ja kyllä, ihan totta! Ja mikä välillä tosi raskasta, niistä hankalista asioista on välillä pakko puhua myös tekstareilla / puhelimessa. Etenkin jos on vielä kaukosuhteessa tai muusta syystä hetkellisesti eri maissa. Ei olis ainakaan miulla tullut supisuomalaisessa parisuhteessa edes mieleen, mie oon kasvokkain puhuvaa tyyppiä :’D

      Poista
    2. Joo älä muuta sano! Me oltiin yhdessä vaiheessa reilu vuosi erillään ja noita tilanteita tuli kyllä sinä aikana eteen useempaankin otteeseen D: Mutta selvittiin kuitenkin :)

      Poista
    3. Ja se on pääasia se - ja vahvistaa kyllä paljon suhdettakin! <3 Vaikka kyllä mä kaukosuhdeaikana aina vannoin, että tää on ihan syvältä :-DDD Mutta on se vaan kumma juttu, miten sitä sit toisen puolesta kuitenkin jaksaa ja tekee mitä vaan. Odottaa. Ja käy ne keskustelut vaikka sitten tekstareilla, hehe!

      Poista
  4. Kaksi ystävääni on muuttanut miehen perässä ulkomaille. Toinen ystävistäni sai juuri vauvankin tämän miehen kanssa. On se ollut erikoista seurata jatkuvaa matkustelua ja onhan se rikkaus, että on kaksi kotimaata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, lämpöiset onnittelut äidiksi tulleelle ystävällesi <3

      Ja onhan tämä, takuulla ainakin erilaista elämää :) Monet asiat ovat itsellekin auenneet vasta kokemuksen kautta.

      Poista
  5. On hyvä, että joku viitsii kirjoittaa näistä asioista rehellisesti. Kaksi kulttuuria yhdessä ei aina ole helppoa. Meillä myös kaksi eri kulttuuria kotona vaikka olemme suomalaisia. Olen kuitenkin itse kokenut myös parisuhteita henkilöiden kanssa joiden kotimaa on toisaalla vaikka sitten ne kulttuuriset puolet ovat samoja molemmilla. Mutta eri maiden omat tyylit sitten eroaa niin paljon, että konflikteja syntyy herkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja toit esille! :) Monikulttuurisuutta on niin monissa eri muodoissa. Konfliktien mahdollisuuskin on totta vie todellinen, kun molemmilla on aavistuksen erilaiset, sisäsyntyiset toimintamallit. Onneksi näistä asioista pystyy aina puhumaan :)

      Poista
  6. Ihana postaus <3 Jokaisessa suhteessa on omat haasteensa, mutta jos yhteenkuuluvuuden tunne ja rakkaus on voimakas, uskon että silloin haasteet on tehty voitettaviksi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana! <3 Totta se on, että sitä ainakin yrittää ja antaa kaikkensa - kun sitten taas sekään ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta, ettei yhdessä olisikaan. Välillä vaikeita valintoja <3

      Poista
  7. Minä en voisi olla parisuhteessa ulkomaalaisen kanssa. En vaikka kuinka rakastaisin. En kestäisi syyllisyyttä siitä että "riistäisin" hänet kotimaastaan ja perheestään tänne enkä itse pystyisi muuttamaan kauaksi omasta perheestäni. Sydän menisi rikki kun näitä miettii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usko pois, ymmärrän myös tämän puolen liiankin hyvin :( Monesti sitä miettii, mistä kaikesta toinen on joutunut luopumaan minun vuokseni, ja se sattuu sydämeen. Toisaalta satuttaisi myös se, ettei olisi yhdessä... Nää on aima vaikeita asioita. Pääasia kuitenkin, että kuuntelee omaa sydäntään <3

      Poista
  8. Mielenkiintoista pohdintaa! Kahden ihmisen väliseen parisuhteeseen kuuluu aina kipupisteitä, joita varmasti myös eri kansalaisuudet, tavat, tottumukset, kieli, kulttuuri jne. tuovat oman lisänsä. Tuttavapiirissä on parikin ulkomaalaisen kanssa avioitunutta ja olen päässyt hyvinkin läheltä seuraamaan heidän elämäänsä. Tärkeintä on kuitenkin aina kuunnella sydämensä ääntä ja olla onnellinen toisen kanssa <3 Ja vaikeudet on tehty voitettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, allekirjoitan tästä aivan kaiken! :) Jos perinteinen (tai ainakin se ns. tavallisempi / yleisempi) parisuhde suomalaisen kanssa on normi, niin nämä eri kulttuurit ja kansallisuudet taas ovat siihen päälle mauste. Mutta onneksi niitä mausteita saa myös saman kulttuurin puolison kanssa - tavat ja tottumukset kuitenkin on erilaisia jo ihan perhetasollakin. Omaan tuntumaan pitää uskaltaa vaan luottaa <3

      Poista
  9. Suomalaisten miesten kanssa ei oo tähän mennessä löytynyt ”yhteistä kieltä” samasta kielestä huolimatta, joten ei mua haittaisi kokeilla ulkomaalaisen kanssa jos kaikki muu natsaisi yhteen. Kerran tapailin tosin hetken amerikkalaista miestä ja tuntuihan se monella tavalla haastavalta. Ehkä se rakkaus jostain maasta vielä löytyy :)

    VastaaPoista
  10. Minun mielestäni kaikki nuo säännöt sopivat. Mainiosti jokaisen parisuhteeseen. Vapauttava rakkaus ja arvostuksen vilpitön jakaminen vievät aina kohti hyvää

    VastaaPoista