Jouluruoan tähteet muuntuvat helposti uuteen uskoon - vinkkejä & reseptejä

Joulu tuo mukanaan jouluruoat, joita monet tankkaavat päivät läpeensä joulun aikaan - toiset aloittavat jo hyvissä ajoin ennen joulua. Mutta kuinka tuttu onkaan se fiilis, kun jouluruoat alkavat tulla jo korvistakin ulos!

Mitä jouluruokien rääppeille voisikaan siis tehdä?


Minä olen oppinut rakastamaan jouluruokia vasta aikuisena. Oikeastaan... Vasta muutamana viimevuonna olen alkanut nauttia joulun mauista. Aiemmin alas meni lähinnä porkkanalaatikkoa, vähän perunalaatikkoa ja herneitä. Muista en niinkään välittänyt. Nyt leikkelen sujuvasti kinkkua useamman siivun ja pursotan päälle kasan sinappia - tämä jos mikä oli ennenkuulumatonta vielä joku aika sitten, sillä olen lapsesta asti vihannut sinappia, intohimoisesti.

Kun tähän yhdistää sen, että mies rakastaa lanttua (ei ole meikäläisen lemppari) ja bataattia (ylimakeaa, jos miulta kysytään), eikä miehen takia rosollikaan jää jääkaappiin näivettymään... Sanotaanko, että tilanne on aika hyvä.

Silti niitä jouluruokia jää aina vaan. Tänä vuonna minulla tulee olemaan melkoinen työmaa porkkana- ja perunalaatikoiden kanssa. Porkkanasta tuli ihan hyvää, mutta yli sitä jää kuitenkin - perunalaatikon imeltämisestä taas ei tullut mitään ja sitä mokomaa on ihan tolkuttomat määrät yhä vieläkin syötäväksi.


Laatikkoruoat

Laatikoista saa helposti aikaan vaikkapa sämpylöitä (klik) - tässä ohjeessa porkkanaraasteen korvaa kätsästi laatikolla. Toisaalta ruoan voi jatkojalostaa maukkaaksi arkiruoaksikin, esimerkiksi kasvispihveiksi (klik) - tämä toimii vallan mainiosti vaikkapa lantun tai perunankin kanssa, miksei bataatinkin!

Bataateista puheenollen, bataattilaatikon muuntaa helposti amerikkalaisille tutuksi bataattipiiraaksi (klik) Ja psst - vaikka tästä reseptistä mitat löytyvät myös grammoina, voit tsekata muunnoksia myös täältä.

Laatikoista saa helposti pyöräytettyä myös rieskoja (klik). Jos puolestaan haluat paistaa sekaan vähän jauhelihaa, saa laatikonjämistä helposti täytteen vaikkapa lihapasteijoihin (klik). Tämä muuten voisi toimia kivasti myös kinkun hävittämiseen - vähän riisiä ja/tai kasviksia sekaan ja pasteijoiksi. Toisaalta, saapa laatikoista myös maukkaita kasviskeittoja (klik)!

Ja aivan erityisestä tästä omasta murheenkryynistäni, perunalaatikosta. Meillä se muuntuu todennäköisesti lepuskoiksi (klik) tai piirakoiksi (klik).


Kinkku

Kinkku, joulupöydän kunkku - jne. Mutta jos sitä kinkkua yksinkertaisesti vaan on liikaa? Vaivattomimmin kinkku menee leivänpäällisiksi - tosin, tämän voinee ehkä laskea ihan jo jouluunkin kuuluvaksi?

Joka tapauksessa - kinkusta saa aivan yhtä helposti myös hyvän lisän salaattiin (klik), ja kuka nyt ei rakastaisi kinkkupiirakkaa (klik)? Joulukinkun saa helposti upotettua myös munakkaaseen, kylkeen sopii vaikkapa joululta yli jäänyt salaatti. Ja huomasitko yltä reseptin lihapasteijoihin? Kinkku taipuu kätsästi niidenkin täytteeksi!

Toisaalta, kinkun voi myös pakastaa pienempinä tai isompina paloina ja säästää myöhemmäksi - vaikkapa hernekeiton lisukkeeksi! Laskiainenhan on tulossa, aivan tuota pikaa.


Kalat

Joulun kaloja voi helposti hyödyntää vähän samalla tapaa, kuin kinkkuakin. Kinkkupiirakka muuttuu vaivattomasti kalapiirakaksi - ja maistuu yhtä hyvältä, tekee sen sitten paistetusta tai savustetusta kalasta.

Ja jos graavilohi ei enää maistu leivän päällä, voi graavin vaikkapa paistaa tai hukuttaa kalakiusaukseen (klik). Kaikki ylijääneet kalat (lipeäkalaa ei lasketa) saa toisaalta ängettyä kalaviettelykseen (klik) - sinne voi laittaa niin graavatut kuin savustetutkin herkut. Toki kalan voi käyttää myös erilaisiin salaatteihin tai vaikkapa leivänpäällisiksi - esimerkiksi lämminsavustettu kala ei vaadi kaverikseen kuin vähän majoneesia ja tuoretta sitruunanmehua, ja herkku on valmis.


Kasvikset

Meillä myös kasvikset kuuluvat joulupöytään - yleensä useammassakin eri muodossa. Mies kun ei lihaa syö, pitää kehitellä jotain muutakin syötävää (kuin ainoastaan kinkku).

Perinteistäkin perinteisemmät herneet saa hukattua salaatin sekaan, näin esimerkiksi - ruusukaalit (jos niitä sattuu joulupöydässä olemaan) voi puolestaan halkaista ja viskata uunipellille viinietikan ja balamikon kanssa. Saisipa näistä kahdesta jalostettua jonkinlaista keittoakin pienellä mielikuvituksella.

Salaatit puolestaan menevät hyvinä lisukkeina vaikkapa sen kinkku- tai kalapiirakan kanssa.


Rosolli ja riisipuuro

Heti alkuun on pakko mainita, että voiko kenellekään edes jäädä riisipuuroa yli? Sehän on ihan taivaallista! No mutta.

Just tässä Even (pus pus!) kanssa ideoitiin rosollia. Ensimmäisenä mieleen tulivat kasvispihvit (klik) sekä sosekeitto (klik) - sosekeiton kaveriksi saa tuosta ohjeesta kätevästi myös lohitahnan. Tai miltä kuulostaisivat esimerkiksi rosollifalafelit (klik)?

Riisipuuro on rosollia helpompi hukuttaa - melkein minne tahansa. Miltä kuulostaisivat esimerkiksi riisipuurorieskat (klik), riisipuuropannari (klik), riisipuurosta valmistettu pataleipä (klik) tai yrttiset riisipiirakat (klik)? Toki riisipuuronjämistä valmistuvat myös vaikkapa perinteiset karjalanpiirakat.


Tässä minun kaksisenttiseni - mitä sinä valmistaisit jouluruoan jämistä?

1 kommentti

  1. Best movies of 2020 - YouTube - Vimeo
    A year and a half ago, we wrote about our favorite youtube mp4 movies of 2020. We have our own favourites and most popular movies. If you like this,

    VastaaPoista