Romantiikkaa, vaaleanpunaista ja kaikkea sydämenmuotoista - tänään on ystävänpäivä

Työnnät ostoskärryjä - sellaisia vähän turhan suuria ja kankeita - leveää käytävää pitkin. Käsissäsi pyörii kauppalista, pitäisi muistaa ostaa sitä maitoakin. Silti ne hankalasti ohjattavat kärryt hakeutuvat kuin magneetin vetäminä sille hyllyvälille, jonka vaaleanpunaisuus alkaa särkeä silmiä lähes välittömästi.
On pörröisiä pehmonalleja, jotka pitelevät kaksin käsin sydäntä vatsansa päällä. On sydämen muotoisia suklaakonvehteja, sydämen muotoisia leivoksia ja onpa ne tutut Sweet Tartsitkin nyt saatavilla sydämen muotoisina.

Paniikki alkaa iskeä - ovatko nämä sydämenmuotoiset suklaat nyt varmasti ihan okei? Joo, saavat olla.

Sitten se kortti. Niitäkin mokomia on punaisen jokaisessa eri sävyssä, eikä edes yksi hylly riitä. Ehei, niitä on vielä selän takanakin toinen samanlainen rivi. Sieltä rivistöstä nousee korttien näkymättömiä käsiä, jotka irvokkaina yrittävät tarttua kiinni paidanhelmastasi.
"Ota minut!"
"Ei kun minut!"
"Minä olen elämäsi rakkaudelle, en vain aviomiehellesi - valitse siis minut!"
Verenpaine nousee, kun yrität tavata toisiaan muistuttavia, imeliä fraaseja Hallmark-korttien kansista ja käänteistä. Vieläkin ne kaikki kortit siisteissä riveissään tuijottavat ja vaativat päästä mukanasi kotiin. Nappaat ensimmäisen - sen vähiten imelän - kortin mukaan ja toivot, ettei se myöhemmin osoittaudu täydeksi katastrofiksi.

Ja kun vihdoin pääset pois vaaleanpunaisesta painajaisestasi ja lastaat toista, ihan jäätävän painoista gallonan maitopurkkia kassahihnalle... Muistat, ettei sinun olisi tarvinnut ostaa täksi illaksi maitoa ollenkaan - sen olisi voinut tehdä huomennakin. Puolisosi on nimittäin varannut teille pöydän koko kylän parhaasta ravintolasta, onhan ystävänpäivä. Ja kun kerran vuodessa isolla rahalla mennään syömään, syödään sitten jokaisen maksetun dollarin edestä.


Suomalainen juhlii ystäviään, amerikkalainen puolisoaan

Tämä tarina tässä oli täysin kuvitteellinen, mutta näinkin se voisi mennä. Ystävänpäivä (Valentine's Day) on Yhdysvalloissa yksi niistä tärkeimmistä parisuhteen päivistä vuodessa - hääpäivän ohella, näin esimerkiksi. Omaa puolisoa lahjotaan kukin, karkein ja kortein - hemmotellaan, viedään hienoon ravintolaan syömään, nautitaan laatuajasta.

Suomalainen ystävänpäivä taas keskittyy - käännetyn nimensäkin mukaisesti - ystäviin. Meilläkin tyttö teki kahdelle parhaalle ystävälleen pienet lahjat, jotka vei mukanaan kouluun. Ne lahjat on suurella todennäköisyydellä annettu ystäville hymyjen, naurujen ja halausten kera.

Ei ole olemassa väärää tapaa välittää toisesta ihmisestä.
Ja sanokoon kuka mitä tahansa, minun mielestä molemmat ystävänpäivän juhlintatavat ovat aivan yhtä tärkeitä! On tärkeää muistaa puolisoaan, ystäviään ja ylipäänsä niitä ihmisiä, jotka omassa elämässä ovat tärkeimpiä. Ei ole olemassa väärää tapaa välittää toisesta ihmisestä. On vain olemassa monia hyviä, kauniita tapoja, joista jokainen valitsee luonnostaan sen itselleen sopivimman.


Meillä ystävänpäivää juhlitaan aikuisten kesken romanttisesti - olkoonkin, että lahjoin miestä jo eilisen puolella Jungle Juice Barin smoothiella ja muutamalla pienemmällä lahjalla. Perheen parissa tätä päivää puolestaan juhlistetaan juuri sen ystävyyden näkövinkkelistä. Lapsi pääsee käymään rakastamassaan 4H-kerhossa kavereidensa kanssa ja sen jälkeen vietetään koko perheen yhteistä ystävyysaikaa - miten, sen on vielä arvoitus. Herkkuja ja leffaa, ehkä?

Minulle ystävänpäivässä on tärkeintä lämpöinen mieli ja välittäminen.

On se hyvä, että meillä on edes yksi päivä vuodesta pyhitetty läheisistä välittämiselle ja heidän kunnioittamiselleen. Vaikka todellisuudessa, ystävänpäivän ideologia tulisi säilyttää mielessä läpi vuoden - ei ainoastaan yhtenä helmikuisena päivänä.


 

8 kommenttia

 1. Meillä juhlitaan molempia. Meillä on myös mieheni kanssa hääpäivä ystävänpäivänä ja tänä vuonna oli seitsemäs vuosi. Muistimme myös lapsiamme pienin lahjoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa hääpäivää teille! <3 Ystävänpäivä on kyllä kaikin puolin ihanaa aikaa! :)

   Poista
 2. Meillä juhlitaan myös molempia, ystäviä ja puolisoa ja niin se mun mielestä kuuluukin. Kaikkien rakkaiden päivä :). Mua jotenkin kiehtoo tuo vaaleanpunainen hyllyväli, oli superkiinnostavaa kokea joku juhla ison maailman tapaan :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, sinne aan sekaan siis! :--D Tämä tarina oli (valitettavasti?) täysin fiktiivinen, joskin löyhästi omiin kokemuksiin pohjattu. Mutta toisaalta... Voisin varsin hyvin myös nähdä itseni tässä tilanteessa :--D

   Poista
 3. Meillä ei ystävänpäivää suuresti juhlittu. Minulla ja miehelläni on hääpäivä pari päivää aiemmin. Senkin vietto jäi tänä vuonna. Eli siis todellakin on syytä muistaa ystäviä ja puolisoa myös vuoden muina päivinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vuodessa on myös ne 364 muutakin päivää ystäviä ja rakkaita varten! <3

   Poista
 4. Mulle ystävänpäivä on sitä seurustelukumppanin kanssa juhlimista (mikä nyt tänä vuonnakin ainakin jäi väliin sinkkuna ollessa :D), ystävät on niin tärkeitä että heihin tulee pidettyä yhteyttä jatkuvasti ja huomioitua sitä, että ollaan ystäviä. Kullekin tämä päivä tarkoittaa eri asiaa, mutta mulle luonnollisempaa on enemmän tuo jenkkityyli :)

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on kyllä pointtia! :) Mä tykkään itsekin kovasti siitä ajatuksesta, että on vuosipäivien ohella joku toinenkin päivä, jolloin voi hyvällä omatunnolla hemmotella omaa parempaa puoliskoaan. <3

   Poista