Cinnabons - helppo hittiherkku


Cinnabons eli suomalaisittain kanelikierteet (tai ihan vaan korvapuustit) ovat siitä kivoja, että reseptiä saa muovailtua juuri omien mieltymystensä mukaiseksi. Nyt viimeaikoina blogeissa on kiertänyt paljon ohjeita spinnyihin - ja pakko myöntää, että pelkästään sana spinny ei herättänyt minussa tai miehessäkään minkäänlaisia mielikuvia.

Pikaista googlausta myöhemmin selvisi, että  Spinnyt ovat kotoisin Arnoldsista, ja vastaavat miehen tämän hetken kaipauslistalla olevaa herkkua - cinnabonseja. 

Siispä tuumasta toimeen ja sopivaa reseptiä metsästämään! Olen aina ollut tolkuttoman surkea pullaleipuri - kaikki hiivaleipätaikinat vihaavat minua kilpaa. Mutta tämä yksilöpä kohosi! Osansa saattaa tosin olla sillä, että lämmitin maitoa melko varovaisesti ja lopulta liottelin taikinaa metallikulhossa tiskialtaassa - siten, että keittelin altaaseen dumpattavaksi varmaankin noin kymmenen pannullista teevettä. Toimi niinkin!


Cinnabons

Taikina:
1 cup / vajaa 2,5 dl maitoa
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
1/3 cup / 75 gr voita
4 cups / 9,5 dl vehnäjauhoja
1.5 cups / 1,2 dl kidesokeria
ripaus suolaa
0.85 oz / 25 gr tuorehiivaa (tai kuivahiivaa ohjeen mukaan)

Täyte:
ruskeaa sokeria (10 oz / 300 gr - reilu puolikas paketti)
3 rkl jauhettua kanelia
1/3 cup / 75 gr voita

Kuorrute:
4 oz / 110 gr tuorejuustoa
1/4 cup / 55 gr voita
1.5 cups / 3,5 dl tomusokeria
1 tl vanilijasokeria
(aavistus suolaa)

Kaada maito, voi, sokeri ja suola kattilaan. Lämmitä niin, että seos on kokonaan nestemäistä, muttei liian kuumaa - jäähdytä tarvittaessa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon, sekoita lämmin maito hiivan kanssa ja lisää tämän jälkeen kananmunat. Lisää jauhoa seokseen vähitellen - taikinan on tarkoitus jäädä melko pehmeäksi.

Kohota liinan alla noin 30 minuuttia, tai kunnes taikina on tuplannut kokonsa.

Kohottamisen jälkeen mätkäise taikina jauhotetulle alustalle ja kauli taikina mahdollisimman suureksi levyksi (meikämanne teki taikinasta puolikkaan ruokapöydän kokoisen - hupsista...). Levitä pohjalle voi tasaisesti joka puolelle, tämän jälkeen kaneli ja ruskea sokeri. Kääri mahdollisimman tiukalle rullalle.

Leikkaa pötköstä noin 5 sentin levyisiä paloja, ja asettele voidellun vuoan pohjalle siten, että täytepuolet jäävät alas ja ylös. Asettele vuokaan pullia niin, että niille jää tilaa myös levitä. Pullat voi vielä ennen uuniin laittamista voidella kananmunalla - itse en jaksanut vaivautua, kun kuorrute pintaan tulee joka tapauksessa.

Paista keskitasolla noin 15 minuuttia, 200 °C / 400 °F. Jos pullat näyttävät tulevan liian tummiksi ennen kypsymistä, peitä foliolla.

Kuorrutusta varten - pehmitä voita aavistuksen ja sekoita kaikki keskenään, viskele (tai ihan vaan levitä) pullien päälle vielä, kun pullat ovat aavistuksen lämpimiä. Anna jäähtyä ja jähmettyä.

Enjoy!

Miehen erityismaininta: cinnabonsit olivat kuulemma erityisen pehmeitä ja törkeän hyviä. Vaimon leivontataidotkin kuulemma out of this world. Ookoo, mikäs siinä - tämä palaute hyväksytty!

Ei kommentteja