Liechtenstein vakuutti vasta kotiinpaluun jälkeen


Mitä sitä kaunistelemaan - Liechtensteinissa reilu viikko sitten käydessämme maa ei tehnyt meihin suurta vaikutusta. Päällimmäisinä mielessä oli lähinnä kaksi asiaa: oli kiva lisätä uusi maa käytyjen listalle ja mikä mukavinta, tämä maa sattui olemaan yksi maailman pienistä kääpiövaltioista.

En oikeastaan vieläkään tiedä, mistä tämä Liechtenstein-pettymys lopulta johtui. Olimme varmasti asettaneet hieman liikaa odotuksia muutaman tunnin vierailulle ja toisaalta, emme edes tienneet, mitä oikeasti odottaa. Tämän lisäksi Sveitsi onnistui lyömään meidät kaikki ällikällä - emme olleet osanneet edes kuvitella, kuinka päätä pahkaa jokainen meistä ripottelisi palasia sydämestään St. Galleniin.

Kalliita autoja, viinitarhoja ja vuoristoa

Ensivilkaisulla Liechtenstein ei eronnut läntisestä naapuristaan ollenkaan - Rein-joen ylitettyämme talot näyttivät aivan samoilta, eivätkä maisematkaan muuttuneet sen kummemmin. Matkalla Schaanista maan pääkaupunkiin Vaduziin meitä tervehti samanlainen Coop-ruokakauppa, joita oli kasoittain myös St. Gallenissa.

Jäimme vähän matkaa Coopin jälkeen bussin kyydistä ja lähdimme tutustumaan Vaduziin jalan. Vaduzin linna (Schloss Vaduz) näkyi horisontissa, joten totesimme, että nyt tai ei koskaan.

Kiertelimme pienillä kujilla ja ihmettelimme. Talot olivat hyvinhoidettuja, pieniä puistoalueita oli siellä täällä ja asukkaiden vauraus näkyi vähintäänkin autoissa, jos ei muuten. En varmaan ikinä ole nähnyt niin lyhyellä aikavälillä niin montaa Lamborginia ajelemassa kaduilla! Eikä sillä, eivät myöskään ne muut, kalliimmat autot paljoa näille kalvenneet. Vuoriston lisäksi maisemaa värittivät myös lukuisat viinitarhat, joita kävelyreitin varrella näkyi useita.

Vaduz oli nopeasti nähty. Me kävimme kaupungissa sunnuntaina (ja vieläpä off-season sunnuntaina), joten joka puolella oli todella rauhallista. Matkamuistomyymälöissä ja ravintolassa ihmiset olivat tyystin erilaisia, kuin läntiset naapurinsa - saimme huomattavasti nuivempaa kohtelua, kuin Sveitsissä. Vai osuiko meidän kohdalle vain huono tuuri kohtaamisten osalta?

Vasta kuvia katsoessani tajusin, kuinka upeiden vuorien keskellä olimme ja kuinka erilaisen osan Euroopasta saimme kokea.

Oikeastaan Vaduzin ja koko Liechtensteinin upeus alkoi aueta meille kaikille vasta sen jälkeen, kun lentokoneen pyörät olivat jo koskettaneet Suomen maankamaraa. Vasta kuvia katsoessani tajusin, kuinka upeiden vuorien keskellä olimme ja kuinka erilaisen osan Euroopasta saimme kokea. Ja se vuoristoilma! Onko vuoristoilmaa ihanampaa olemassakaan?

Seuraavalla kerralla (kyllä, haluan päästä käymään Liechtensteinissa uudelleenkin) tahdon ehdottomasti auton alle, ja laajentaa reviiriä myös Vaduzin ulkopuolelle. Haluan myös päästä tuijottelemaan Vaduzin linnan pihamaata vähän lähempää, ja käydä vilkaisemassa punaista taloa - jonka nimi tulee talon värityksestä, ei suinkaan sen toiminnallisesta tarkoituksesta. Haluan kokea Liehtensteinin, en pelkästään Vaduzia.


Meidän perheen Top 3 -vinkit Vaduziin


 • Tutustu alueeseen kävellen. Vaduz itsessään on hyvin pieni kaupunki (alle 5500 asukasta, 17 km²), ja monet oleelliset asiat sijaitsevat pääkadun (Landstrasse) varrella, tai välittömässä läheisyydessä. Vaduzin ainoa kävelykatu (Städtle) on myös ehdoton - sen varrelta löydät matkamuistomyymälät, ravintolat, kahvilat sekä tietysti hyvät näkymät.
 • Nauti vastakohdista. Liechtenstein on yksi maailman rikkaimpia valtioita, ja samalla 6. pienin. Toisaalta, myös pääkaupunki Vaduz on todella pieni, ja silti sieltä löytyy kaikki. Kylämäisen tunnelman keskeltä pääsee kaupungin (pieneen) ytimeen muutamassa minuutissa.
 • Muista varata rahaa! Liechtenstein ei ole niitä halvimpia matkakohteita - ja etenkin Vaduzissa kaikkeen oli muistettu laittaa myös turistilisä. Sveitsin frangit ovat Liechtensteinissa virallinen valuutta, mutta euroillakin pystyy maksamaan suurimmassa osassa kauppoja.

Oletko sinä käynyt Liechtensteinissa? Mitä suosittelisit Liechtensteiniin matkustavalle, tai mitä itse haluaisit päästä kokemaan tässä kääpiövaltiossa?

6 kommenttia

 1. En ole koskaan käynyt tuolla, eikä nyt ihan ensin ole matkalistallakaan. Niin paljon muita kohteita, joita pitää nähdä sekä tietenkin oma koti Krakova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krakova olisi kyllä hurjan mielenkiintoinen käydä! Meille tämä reissu oli vähän mallia "kaksi kärpästä yhdellä iskulla" - Sveitsi sekä Liechtenstein. Liechtensteiniin kun on omat haasteensa päästä, jos ei ole omaa autoa alla, julkisten kanssa pitää vähän pelata perille päästäkseen :)

   Poista
 2. Joskus asioiden sisäistämiseen menee hetki :)
  Mutta olet oikeassa, teillä oli huikeat maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. :) Tavallaan vähän harmittaa, ettei osannut imeä kaikkea sitä kauneutta ympäriltään sillä hetkellä, kun siellä oltiin - mutta onneksi Liechtensteiniin pääsee myös uudelleen. <3

   Poista
 3. En ole koskaan käynyt. Näyttää kuvien perusteella jotenkin todella puhtaalta ja siistiltä kaupungilta. Tuo linna kyllä kiehtoisi kovasti :)

  VastaaPoista
 4. En ole tuolla päässyt koskaan käymään. Tuo linna näyttää todella upealta ja nuo vuoristot ovat mielettömän huikeeta katseltavaa. :)

  VastaaPoista