9 oleellista vinkkiä reissulle Yhdysvaltoihin

Monella on haaveissa matka Yhdysvaltoihin - eikä se varsinaisesti ihmekään ole, mahtuuhan sen verran suureen maahan näkemistä ja tekemistä jokaiseen makuun. Lentojen hinnat ovat tulleet erityisesti viimeisimpinä vuosina mukavasti alaspäin, parhaimmillaan esimerkiksi New York Cityyn on päässyt lentämään noin kolmellasadalla. Ei hassumpaa!

Mikäli mielessä siis siintää reissu Atlantin taakse, ohessa muutama koottu vinkki sujuvampaan matkantekoon!
ESTA tai viisumi. Lomalle Yhdysvaltoihin matkustavat suomalaiset tarvitsevat normaalisti ainoastaan voimassaolevan passin ja ESTA:n, jonka saa helposti täytettyä myös netissä. Pidemmälle tai muulle, kuin turistiluontoiselle reissulle, tarvii tosin erillisen viisumin. Muista printata asiakirjat maahantuloa varten!

Älä lankea huijauksiin. Ainakin jossakin vaiheessa netissä liikkui aidonnäköinen sivu ESTA:n täyttämistä varten - periaatteessa laillinenkin, mutta laittaa sinut maksamaan tästä paperilappusesta vajaan $100. Ainoa oikea ESTA-sivu on .gov -päätteinen ja löytyy täältä: https://esta.cbp.dhs.gov/

Huolehdi, että (matka)vakuutukset ovat kunnossa. USA:ssa ei todellakaan ole 'helppoa ja halpaa' pistäytyä ensiavussa näyttämässä kipeää vatsaa tai hakemassa helpotusta flunssaan. Muistathan siis huolehtia vakuutukset kuntoon, jotta matkalta ei seuraa Suomeen saakka ikävää yllätystä kalliin sairaalalaskun muodossa!

Varaudu odottamaan. Maahantulossa voi mennä aikaa, joten varaudu odottamaan. Erityisesti, mikäli sinulla on edessäsi jatkolento toisaalle Yhdysvaltoihin (tai Yhdysvalloista toiseen maahan) - välilaskuun kannattaa varata ennemminkin reilusti aikaa, kuin liian vähän. Rehellisyydellä pääsee pisimmälle - aivan kuten silläkin, että voit osoittaa todella palaavasi takaisin kotimaahasi. Tavallinen, satunnainen vierailu maassa turistina harvoin herättää virkailijoiden mielenkiintoa. Muista, että ESTA:n tarvitsee myös, vaikka laskeutuisikin Yhdysvaltoihin ainoastaan välilaskun ajaksi! Maahantuloautomaatit ovat myös käteviä, joskin saattavat aiheuttaa hankaluutta - kannattaa siis varautua pitkällä pinnalla ja sillä, että on valmis kysymään apua ja neuvoja.

Printtaa kaikki dokumentit ja pidä mukana käsimatkatavaroissa, helposti saatavilla. Ei ainakaan tule tukalaa tilannetta maahantulossa, jos jokin järjestelmä takkuaa ja ESTA:a ei saa tarkastettua sitä kautta, tai mikäli lentolippujen kanssa tulee ongelmia. Muista myös ottaa kopio passin tietosivusta (tämä tosin pätee jokaiselle matkalle).

Pakkaa järkevästi. Tämäkin melko geneerinen neuvo, mutta muistamisen arvoinen. Tarvitsetko välttämättä pyyhettä, jos oleilet hotellissa? Kannattaako isoista hygieniatuotteista (shampoot ja saippuat) kerätä lisäpainoa matkalaukkuun? Ihmiset elävät arkea myös Yhdysvalloissa - käyttävät siis samalla tavoin hygieniatuotteita kuin pyyhkeitäkin, näin esimerkiksi. Jos hotellin pyyhe ei ole riittävä, saa paikallisesta ostettua vastaavan ja yleensä huomattavasti suomalaisia hintoja halvemmalla - sama pätee hygieniatuotteisiin. Matkalla tulee monesti myös käytyä ostoksilla - kannattaa siis pakata vain välttämätön, ja jättää samalla tilaa ostoksille (jotka tekisit joka tapauksessa huolimatta siitä, onko laukuissa tilaa vai ei).

Fiksu vaatetus säästää aikaa - ja hermoja. Joudut ottamaan turvatarkastukseen joka tapauksessa pois niin kengät kuin päällysvaatteetkin, joten mitä helpommin onnistut kuoriutumaan liioista vaatteistasi, aina parempi.

Kannattaa toisaalta huomioida myös, että...

Yhdysvallat on suuri maa. Suunnittele huolella! Liikkeellä autolla vai julkisilla kulkuneuvoilla - kuinka helposti hoituu liikkuminen paikasta toiseen? Millaiseen paikkaan olet matkustamassa - onko lähellä paljon nähtävää, vai kannattaako lähteä hieman pidemmällekin? Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty - kannattaa siis käyttää aikaa omien lemppariasioiden näkemiseen ja kokemiseen!

The Gap is real. Niin - siis se rako julkisissa vessoissa oven molemmin puolin, se on ihan todellinen. Jos haluat yksityisyyttä vessareissuillesi, valitse perimmäisin koppi, jossa pönttö on nurkan takana. Ihan vaan vinkki vinkkisenä. Enkä muuten ole yksin tämän ongelman kanssa.


Ei kommentteja