Paluu joulufiiliksiin: 2x (amerikkalainen) herkkuresepti


Kuten varsinaisessa joulupostauksessa kävikin ilmi, meidän joulupöydästämme löytyi muutamia suomalaisittain hieman vieraampia herkkuja. Näistä toinen - se makeampi - on munatoti. Ei ehkä herätä näin suomalaisittain kauheasti luottamusta, kun puhutaan maitotuotteiden ja kananmunien yhdistämistä yhdeksi mausteiseksi hötöksi, mutta lopputulos on jopa tällaisen epäilevän Erkin mielestä aika jees.

Toinen hieman erikoisempi joulupöydästä löytynyt herkku meillä oli bataattilaatikko - joka oli päällystetty minivaahtokarkeilla ja sokerisekoituksella. Melkein säälittävää myöntää, että minulle upposi huomattavasti paremmin se päällinen, kuin itse laatikko yksinään... Mutta yhdistelmä on kieltämättä aika lyömätön!

Jos joulumieltä siis yhä löytyy tai haluaa kokeilla jotakin uutta ja kohtalaisen helppotekoista herkkua, kannattaa antaa mahdollisuus maidolle ja kananmunille kuin vaahtiksille ja perunan makealle sisarellekin!!

P.S. - se meidän joulupöydästä löytynyt varsinainen amerikanruokien klassikko - mac 'n cheese - se löytyy mm. Lidlin ja / tai Citymarketin valikoimista.

Munatoti - eli tuttavallisemmin 'nog'

2 cups (4,8 dl) maitoa
5 kokonaista neilikkaa
1/2 tl kanelia jauhettuna
1/4 cup (0,6 dl) karamellisoitua kondensoitua maitoa
4 keltuaista
1/2 cup (1,2 dl) hienoa sokeria (valkoista)
1 cup (2,4 dl) kuohukermaa
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl vanilijauutetta




1. Maito, neilikat, kaneli ja kondensoitu maito pannulle, lämmitetään vähitellen. Lämpöä voi hiljalleen nostaa siten, että seos alkaa lopulta kiehua vähän.

2. Keltuaiset ja sokeri vatkataan omassa kulhossaan kuohkeiksi.

3. Temperoi muna-sokeriseos lisäämällä siihen maito-mausteseosta, noin ruokalusikallinen kerrallaan ja koko ajan sekoittaen. Kun seos on tarpeeksi temperoitu, kaada pannulle lopun maito-mausteseoksen kanssa.

4. Lämmitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes seos on tarpeeksi paksua (näyttää lusikalla / kauhalla suurin piirtein tältä).

5. Lisää kerma, muskottipähkinä ja vanilijauute, sekoita. Älä kiehauta!

6. Siivilöi seos kannuun ja anna jäähtyä.

Bataattilaatikko vaahtokarkeilla (ja vähän muillakin höysteillä)

3 paunaa (vajaa 1,5 kg) bataattia
2 rkl (noin 30 g) voita
1/4 cup (0,6 dl) maitoa
1/2 tl kanelia (tai pumpkin spicea)
2 rkl ruskeaa sokeria
suolaa

Päällys:
4 rkl (noin 60 g) voita, pehmeänä
1/4 cup (0,6 dl) ruskeaa sokeria
1/4 cup (0,6 dl) jauhoja
1/2 tl kanelia
1/8 tl suolaa
1/2 cup (1,2 dl) pilkottuja pekaanipähkinöitä
2-3 cups (paljon) minivaahtokarkkeja

1. Esilämmitä uuni 375 F (noin 175-200 C uunista riippuen), voitele vuoka.

2. Kuori ja pilko bataatit, keitä reilussa määrässä vettä (bataatit saavat peittyä kokonaan). Kun bataatit ovat pehmeitä, valuta vesi ja jätä bataatit kattilaan. Lisää voi, maito ja mausteet, soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

3. Siirrä bataattimuussi valmisteltuun vuokaan ja laita uuniin siksi aikaa, että muussi lämpenee kauttaaltaan.

4. Kun muussi on uunissa, valmistele päällinen: sekoita yhdistä kulhossa voi, sokeri, jauhot, kaneli, suola ja pekaanipähkinät. Sekoita hyvin. 

5. Ota muussi uunista, laita päälle noin puolet vaahtokarkeista, lisää vaahtokarkkien päälle noin puolet muusta päällisestä. Lisää tämän jälkeen loppupuolikas vaahtokarkeista, sen päälle loppupuolikas sokeri-jauho-mausteseoksesta. Laita uuniin siksi aikaa, kunnes vaahtokarkit alkavat rusehtua (Huom! Älä polta)!

Ei se meidän bataattilaatikko (vasemmassa alakulmassa, tuossa ylhäällä olevassa kuvassa) enää kedon kauneimmalta kukkaselta näytä, mutta hyvin se kauppansa teki.

Ei kommentteja