Lumoavan ihana Göteborg

Matkustelu on ihanaa - vaikka sitten kävisikin tutkimassa ihan 'vain' naapurimaata uusin silmin.

Reilu vuosi takaperin lensimme aikaisella aamulennolla Tukholmaan, josta muutaman tunnin välilaskulla Göteborgiin. Taisimme olla matkassa tiistaina, mikäli en muista väärin - olimme paikallista aikaa noin yhden maissa iltapäivällä Göteborgissa. Lensimme molempiin suuntiin Norwegianilla - saimme lennot suorastaan hykerryttävän fiksuun hintaan ja kun ylimääräisiä ei tarvinnut tuhlata myöskään ruumaan meneviin matkatavaroihin, pääsimme sujuvasti myös vaihdoilla - eikä määränpäässä tarvinnut odotella laukkuja ollenkaan.

Seuraavaksi muutamia käytännön tärppejä, ideoita ja vinkkejä!Skansen Kronan. Näe ja koe!
Portaita ja mäkiä noustessa saa kivan pikku lämmön pintaan, mutta tämän eteen kannattaisi hikoilla vaikka vähän enemmänkin. Skansen Kronan ei näytä liian ihmeelliseltä maasta käsin katsottuna, mutta ylhäältä näkee koko kaupungin ylle, ja pidemmällekin! Tästä muodostui kevyesti meidän ehdoton lempparimme Göteborgin nähtävyyksistä ja uskoisin, että monella muullakin voisi olla samoja ajatuksia.

Syö hyvin - vaihtoehtoja riittää.
Suomalaisen pikkukaupungin ravintolatarjontaan tottunut oli melkoisen haavi auki Göteborgissa. Tunnustuksen paikka - söin ensimmäistä kertaa intialaista ruokaa juuri Göteborgissa, lokakuussa 2015. Sen jälkeen meidän nurkillekin perustettiin intialainen ravintola - ei ollut siis viimeinen intialainen ruoka, jonka olen syönyt tai tulen syömään. Joka tapauksessa, Göteborgissa on kaikkien muidenkin isompien kaupunkien tapaan reilusti laadukasta valikoimaa, joten panostaisin itse mielelläni ruokaan myös seuraavilla Göteborgin reissuilla.

Vietä aikaa Hagassa.
Hagasta löytyy ensimmäisenä mainitsemani Skansen Kronan, mutta Hagan kaupunginosa muutenkin on enemmän kuin ihana ja idyllinen! Paljon suloisia pieniä putiikkeja, me käväistiin mm. Hagassa sijaitsevassa, pienessä jäätelöbaarissa nautiskelemassa tunnelmasta.

Ihaile arkkitehtuuria!
Erityisesti äskettäin mainitsemani Haga on äärimmäisen kaunis, samoin koko ydinkeskustan alue. Mitä kauemmaksi keskustasta mennään, sitä tavallisemmaksi kaupunki muuttuu - laatikkomaisia kerrostaloja, raitiovaunuja ja normaalia elämää. Ainakin meikäläiseen Göteborgin arkkitehtuuri kuitenkin upposi paremmin kuin hyvin - paljon vanhaa, toisaalta myös vähän modernimpaa ja raikkaampaa!

Unohdu trameihin.
Meidän hotellimme (Spar Hotel Majorna) sijaitsi keskustasta selvästi ulkopuolella, joten kolmen päivän aikana tramit tulivat enemmän kuin tutuiksi. Tällaiselle maalaistollolle ja amerikan autoilukulttuuriin tottuneelle tramit aiheuttivat kuitenkin pieniä vaikeuksia - ei me osattu siellä maksaa, vaikka kovasti yritettiinkin! Mokomat masiinat eivät edes lopulta huolineet rahojamme. Toisaalta, myös moni paikallinen matkusti pummilla, osa sentään vilautti jonkinlaista kausikorttia automaatille. Tramit ovat kuitenkin mitä parhain tapa nähdä kaupunkia kivan turvallisesti - linjoista pysyy helposti kärryillä ja tramista voi jäädä hetkeksi jaloittelemaan ja kiertelemään ympärilleen. Ja hei, vaikka joku toinen meitä fiksumpi olisikin, ja osaisi näissä trameissa myös kyydistään maksaa, ei tämä olisi ollenkaan kallista kaupunkiin tutustumista siltikään!

Ole rohkea ja lähde off seasonina!
Me vierailimme Göteborgissa lokakuun puolivälissä. Kun me aamuyön tunteina lähdimme ajelemaan kentälle, taivaalta tippui räntää ja keli oli kaikkea muuta, kuin mukava. Göteborgissa meitä tervehti ihanan kirpeä syysilma ja puiden kaunistakin kauniimpi ruska - emmekä voisi olla tyytyväisempiä valintaamme!

Kiertele puistoissa ja kahviloissa.
Ainakin minä saan henkilökohtaisesti paljon irti puistoissa kiertelemisestä - ne rauhoittavat. Minusta on toisaalta myös kiehtovaa nähdä erilaisia puistoja ympäri maailman, eikä Göteborg tässäkään asiassa ollut poikkeus. Kävelimme erityisesti iltahämärissä puistoissa, yhdessä - en olisi yksin uskaltanut vieraassa kaupungissa, miehen kanssa kylläkin. Älyttömän kaunista!

Tee jotakin sellaista, jota et tekisi kotona.
Tämä pätee toisaalta Göteborgin lisäksi mihin tahansa muuhunkin vieraaseen maahan tai kaupunkiin. Mutta hei - ota rennosti ja tee jotakin erilaista! Kukaan ei kuitenkaan muista, vaikka tulisikin pieni kömmähdys matkaan - eikä varsinkaan tunnista, vaikka menisit käymään paikan päällä uudelleenkin. Uskalla kokeilla rohkeasti; oli kyse sitten erilaisesta ruoasta, itsensä hemmottelusta tai siitä, että kehtaa napata niitä hassujakin kuvia ilman, että pelkää kenenkään tuomitsevia katseita. Ole rohkeasti vapaa!

Tästä - Central Stationenista - muodostui Göteborgissa lähes meidän toinen olohuoneemme. Miksi? Siksi, että sieltä löytyi Starbucks.
Karl Johansgatan, jonka varrelta löytyi paitsi hotellimme, myös 7-Eleven.


Pala Hagaa.

Ja vielä muutamia käytännön vinkkejä...

  • ... Varaa niitä kruunuja valmiiksi. Usko pois, tarvitset niitä kuitenkin. Emme itse tajunneet vaihtaa kruunuja tarpeeksi ajoissa, joka hankaloitti monia asioita. Ensimmäisenä sitä, että jouduimme hakemaan niitä kruunuja kalliilla kurssilla kentän aulasta ennen, kuin pääsimme hyppäämään keskustaan vievään bussiin.
  • ... Tunne kohteesi jo etukäteen. Lue netistä muiden kokemuksista, tutustu karttaan, tutki kiinnostavimpien pysähdyspaikkojen arvioita ja kävijöiden kokemuksia esimerkiksi Tripadvisorista. Vaikka mä käytinkin tajuttoman paljon aikaa eritoten kartan penkaamiseen, olin silti ihan pihalla kuin lumiukko, kun astuttiin keskustassa ulos bussista. Perusvinkki tämäkin ja toimii mihin vain kohteeseen, mutta olisin niin kaivannut tässä muistuttelua itse!
  • ... Jopa Ruotsissa kaikki on suurempaa. Ei ainoastaan Teksasissa. Kaikkea on enemmän, ihmiset ovat todella ystävällisiä, julkista liikennettä on monipuolisesti ja hyvällä aikataulutuksella. Minut tämä jollain tavalla jopa yllättikin; en ollut osannut varautua ihan tällaiseen Suomen jälkeen.
  • ... Arlanda on kamala vaihtokenttä! Ainoa Arlandaa inhottavampi kenttä on Heathrow, jossa tosin vaihdot onnistuvat suhteellisen kivutta. Arlandalla vaihtaminen tuntui kuitenkin sulalta mahdottomuudelta; opasteita tuntui puuttuvan sieltä täältä, eikä edes kentän henkilökunta tuntunut tietävän, minne meidän tulisi suunnata. Mikäli kenttä ei siis ole ennestään tuttu vaihtokenttänä, kannattaa ihan oikeasti varata aikaa... 


Näkymää Skansen Kronanilta.

Linnégatan oli täynnä ihanuuksia ja silmänruokaa! Ja mikä parasta, helposti tramin ulottuvilla.

Muutaman päivän ajan uusi lähikauppamme. Hölmöä tai ei, rakastan tehdä erityisesti kaikkea "normaalia" uudessa ja erilaisessa ympäristössä!
Kaupunkina Göteborg ylitti odotukseni täysin. En voi tarpeeksi korostaa ja alleviivata sitä, kuinka positiivinen tämä kokemus minulle oli! Kuten lähes kuka tahansa muukin suomalainen, myös minä olen käynyt lukemattoman monia kertoja Tukholmassa, siitä sen pidemmälle lähtemättä. Ja voi, mitä kaikkea olenkaan menettänyt! Tukholma on toki jo sekin hieno kaupunki, mutta Göteborgissa oli aivan omanlaistaan tunnelmaa ja nähtävää.

Niin no - lapsena on tullut ainakin ajettua Ruotsin poikki (hah - siis oltua kyydissä!) ja käväistyä eläintarhassakin, mutta muistikuvat ovat aavistuksen hatarat...

Olematta turhan suuri kaupunki, oli Göteborgissa jo alusta alkaen isomman kaupungin tunnelmaa. Me nautimme täysin siemauksin Starbucksista kuin toisaalta 7-Elevenin Slurpee-valikoimastakin - näitä kahta jos mitä on ikävä USA:sta! Göteborg olisi antanut meille paljon enemmän, mitä olimme valmiita kolmen päivän aikana edes vastaanottamaan - meiltä jäi monia hienoja asioita näkemättä ja kokematta ihan vain siksi, ettei aika riittänyt. Esimerkiksi huvipuisto ja taidemuseo olisivat houkutelleet, kuin toisaalta jokin lyhyemmänpuoleinen risteilykin. Miksei vaikka nopea visiitti Tanskaankin! Lautalla nimittäin olisi päässyt sinnekin helposti.

Kaikkiaan Göteborg on äärimmäisen monipuolinen ja kaunis kaupunki - en voi kuin suositella. Ihmiset ovat ystävällisiä, lentäen ei Göteborgiin kauaa aikaa tuhraannu - ja muutenkin ehdottomasti vierailemisen arvoinen kaupunki. Pakko myöntää, että skippaan Tukholman reissut ilomielin tästä eteenpäin, jos vaan pääsen Göteborgiin! Myös Spar Hotel Majorna ansaitsee suosituksensa - ei paras välttämättä esimerkiksi häämatkaa ajatellen, mutta muutaman päivän pikkuvisiitille löytyy kaikki tarpeellinen, aamiaista myöten. 

Ihana, ihana Göteborg - me niin nähdään vielä!


Ei kommentteja