Kansainväliset reseptit suomennettuna - hyvästi mittayksikkömuunnokset!

Monet blogista reseptejä vilkuilleet ovat varmasti huomanneet, että täällä vilahtelee aina välillä reseptien parissa kuppeja ja voi-stickejä. Koska meillä kotona asuu parikin eri settiä kuppi-mittoja ja voitikut ovat tulleet määrältään tutuiksi, menee leipominen "väärilläkin yksiköillä" jo suhteellisen rutiinilla.

Näiden reseptien lukua tulevaisuuteen helpottaakseni ajattelin koota alle listan niistä yksiköistä ja määristä, joita tavallisimmin (amerikkalaisissa) resepteissä esiintyy. Ehkäpä se helpottaa amerikkalaisten reseptien tulkintaa ainakin hieman ja kynnys uusien makumaailmojen avaamiseen pienenee!

* HUOM! Esim. Australialainen kuppi (2,5 dl) ja brittikuppi (2,8 dl) ovat aivan omat mittansa, joten ulkomaisia reseptejä selatessa kannattaa huomioida tämä.


Amerikkalaisia mittayksiköitä suometettuna

Tilavuusmitat:

1 cup (kuppi) = 2,4 dl
1/2 cup = 1,2 dl
1/3 cup = 0,8 dl
1/4 cup = 0,6 dl

1 liquid pint (nestemäinen pint) = 4,7 dl
1 dry pint (kuiva-aine pint) = 5,5 dl
1 gallon (gallona) = 3,79 litraa
1 stick butter (voi-stick) = 113 grammaa voita


Lämpötilat:

Suurpiirteisempi kokki puolittaa Fahrenheit-lämpötilat noin suurin piirtein ja lisää summaan pikkuisen (vain isommat asteluvut!) - esimerkiksi 350 °F on aika tarkalleen 175 °C.

350 °F = 175 °C
375 °F = 190 °C
400 °F = 200 °C
425 °F = 220 °C

Fahrenheitit saa muunnettua celsiuksiksi myös sillä kaavalla, että F-asteista vähentää ensin 32, kertoo tuloksen 5:llä ja jakaa tästä saadun tuloksen 9:llä. Mikäli tämä kuitenkin tuntuu turhan suurelta vaivannäöltä, muttet halua olla turhan siirpiirteinen, löytyy hyvä muuntotyökalu tästä.


Lisäksi:

ounce (oz - unssi) = 28,35 g
pound (lb - pauna) = 454 g

lusikkamitat (tbsp = ruokalusikka / tsp = teelusikka) ovat samoja suomalaisessa sekä amerikkalaisessa leipomisessa.

Puuttuiko jotain? Hihkaise - lisätään listalle!

Ei kommentteja