Kaikkien amerikanherkkujen äiti: Apple Pie


Nyt kun tässä on viimeisimmät päivät mennyt melko tanakasti kuumeen ja flunssan otteessa, lienee aika kaivella hieman kypsempää materiaalia luonnosten puolelta ja jatkaa itse peittoon kääriytymistä ja takkatulen edessä niiskuttelua. Tällä kertaa siis jaossa (jälleen) reseptiä - tällä kertaa omenapiirakkaan.

Aika moni suomalaiseen suuhun vieras amerikkalaisherkku aiheuttaa jakaumaa meilläkin - mies ja lapsi syövät innokkaasti kurpitsapiirakkaa, jolle minä nyrpistän nenääni. Myös banaanileipää menisi enemmän, kuin ehtisin sitä edes tehdä - yksi yhteinenkin suosikki meiltä kuitenkin löytyy.

Meistä jokainen nimittäin pitää kovasti omenapiirakasta - välillä amerikan serkusta, välillä suomalaisesta. Olen viime aikoina tehnyt itse hieman enemmän amerikkalaista, sillä se on erityisesti miehen ja lapsen mieleen - minulle kelpaavat molemmat, (joukkoon väkisinkin eksyviin koiran)karvoihin katsomatta.

Omenapiirakka on juurikin ehkä yksi niistä klassisimmista leivonnaisista, mitä Yhdysvaltoihin liitetään. Liekö osuutta asiaan on nimikkoelokuvilla tai sillä, että vähintään jokaisessa elokuvassa omenapiirakkaa tuntuu esiintyvän ainakin jossain muodossaan, tiedä sitten. Minä oon tehnyt iät ja ajat samalla reseptillä (amerikkalaisen) omenapiirakan, ja en ainakaan toistaiseksi ole löytänyt tarvetta lähteä sitä muuttamaan. Hyvää nimittäin tulee, ja tasalaatuista. Siispä, omenapiirakkaa!

Apple Pie

Kuori / taikina:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita
0,5 dl vettä

Täyte:
1 kg omenoita (Granny Smith)
0,5 dl sitruunamehua
1,5 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoa
1,5 tl kanelia
1 tl vaniliinisokeria
25 g voita

1. Kuoresta kuivat aineet ja voi sekaisin, vesi joukkoon ja sekoitetaan tasaiseksi. Kuoren taikina voi levätä jääkaapissa jähmettymässä sen aikaa, kun täytettä valmistaa.

2. Omenat kuoritaan ja pilkotaan - itse tykkään pilkkoa ne kuutioiksi. Sekoitetaan sitruunamehun kanssa (estää tummentumisen), jonka jälkeen kaikki muut täytteen aineet sekaan, paitsi voi.

3. Kuoritaikina puoliksi, toisesta puolikkaasta kaulitaan alapuolisko ja levitetään voideltuun, (korkea)reunaiseen vuokaan. Kaadetaan täyte taikinalla vuorattuun kulhoon, päälle voi laittaa muutaman siivun voita. Ylemmän kuoren kanssa saakin sitten käyttää vähän luovuutta - haluaako tehdä ristikkoa, kokonaisen kuoren, vai jotain aivan muuta. Itse tykkään kokeilla vähän mitä milloinkin - ylhäältä löytyy koko piirakan peittävä kuori, alta ristikkokuori.

4. Paistetaan 200 C noin 35-40 minuuttia. Jos päällimmäisen kuoren tekee kokonaisesta levystä, kannattaa muistaa painella haarukalla muutamia ilmareikiä!

Meillä tätä syödään joko kermavaahdon tai vanilijajäätelön kera - lämpimänä parasta!

Ei kommentteja